Programmaonderdeel VII: Uitvoeringsprogramma Omgevingswet
Wat wilden we bereiken?
We willen tijdig klaar zijn voor de invoering van de Omgevingswet in 2021.
In het najaar van 2018 werd de ambitie van de gemeenteraad met de mogelijkheden, die de wet biedt, door de raad vastgesteld. In het eerste kwartaal van 2019 wordt een proces voor het opstellen van de omgevingsvisie vastgesteld, op basis van de ambitie. Dan worden ook de kosten en personele inzet geraamd.
Diverse medewerkers zijn bij het project betrokken. De personele inzet, die gevraagd wordt als de wet in werking treedt, is op dit moment nog niet te bepalen. Er verandert veel aan de werkzaamheden, medewerkers zullen daarin mee ontwikkelen en wellicht is daarnaast andere of meer expertise nodig. We zullen daarover in een later stadium meer duidelijkheid krijgen.
In 2019 start het college het project ter vervanging van de riolering en inrichting van de openbare ruimte in de wijk Havenzathe. We maken van het project een pilot voor een werkwijze, die aansluit bij de bedoeling van de Omgevingswet. Het project wordt integraal opgepakt. Inwoners, bedrijven, verenigingen, instellingen en externe stakeholders betrekken we vroegtijdig bij het proces. We willen de participatie hier vorm geven als co-creatie. Uit de ervaringen met deze vorm van integraal werken en participatie trekken we lering voor volgende projecten.
Wat hebben we bereikt?
In 2019 hebben we het overzicht gekregen van de impact van de inwerkingtreding van de wet en van de werkzaamheden, die nodig zijn om gereed te zijn voor 2021.
We hebben in 7 projectgroepen medewerkers van de organisatie samengebracht om te onderzoeken wat meer gedetailleerd nodig is en om de voorbereidingen daarop te treffen.
Cruciaal is de aansluiting op het landelijke Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), waarvoor de gemeente diverse applicaties moet aanschaffen. Het onderzoek naar de beste samenhangende oplossing heeft inzicht opgeleverd om een keuze te kunnen maken.
Om de omgevingsvisie voor te bereiden is een projectleider aangesteld, die het proces heeft opgestart in 2019 met de ambitie om de raad daarin vanaf het begin mee te nemen.
Het project waarin de integrale vernieuwing van de openbare ruimte in Havenzathe wordt voorbereid, heeft in 2019 intern een samenhangende voorbereiding van het project betekent en extern veel respons en goede samenwerking in en met de buurt opgeleverd.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Het college heeft een programmaplan implementatie Omgevingswet opgesteld om de voorbereiding op de inwerkingtreding van de wet met al zijn aspecten te organiseren. In werkgroepen zijn projectplannen gemaakt om tot uitvoering van het programma te komen.
We hebben met diverse partijen en adviseurs besproken welke oplossingen er zijn om op DSO aan te sluiten op een manier, die zowel qua kosten als qua organisatie, passend is bij de schaal van Landsmeer.
Voor het project Havenzathe is op alle betrokken beleidsterreinen onderzocht welke vernieuwing vanuit de gemeente vereist is in de openbare ruimte om weer 50 jaar mee te kunnen.
Er is voor het project een online tool, Buurbook, ingericht om alle betrokkenen transparant op de hoogte te houden van de voortgang. Er zijn drie sessies met bewoners in de wijk gehouden, waarin een masterplan voor de hele wijk is besproken en in samenspraak voorbereid.