Programmaonderdeel I: Veiligheid
Wat wilden we bereiken?
- Het vergroten van de zelfredzaamheid, het objectieve- en subjectieve veiligheidsgevoel van de inwoner vergroten
- Verminderen van ondermijnende activiteiten in de gemeente Landsmeer
- Het belang van een brandveilige woon- en leefomgeving onder de aandacht brengen
- Een optimale samenwerking tussen de zorg- en veiligheidsketen
Wat hebben we bereikt?
- De inwoners is handelingsperspectief geboden via communicatieberichten (preventietips) en het stimuleren van deelname aan WhatsApp-buurtpreventie. Ook zijn de High Impact Crimes (woninginbraken, straatroven en diefstal van en inbraak in auto's) gedaald ten opzichte van 2018.
- Het thema ondermijning is als prioriteit opgenomen in het Meerjarenbeleidsplan Integrale Veiligheid en het Uitvoeringsprogramma 2019-2020. Er is door middel van integrale controles zichtbaar geworden welke (bedrijfs)activiteiten zich afspelen op bepaalde locaties en er is strenger Bibob beleid vastgesteld door het college.
- Op drie verschillende momenten in het jaar is aandacht gevraagd voor een brandveilige woon- en leefomgeving.
- Er is inzichtelijk gemaakt hoe er op lokaal niveau wordt samengewerkt tussen zorg en veiligheid. Doordat er veel partijen bij betrokken zijn, heeft oplevering van dit inzicht langer geduurd dan gepland. Intern heeft dit geleid tot deelname van een jeugdconsulent bij het Jeugd Netwerk Overleg (JNO) en ambtelijke vertegenwoordiging bij de regionale deelprojecten op het gebied van zorg en veiligheid.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- In de Week van de Veiligheid zijn inwoners in een deel van Luijendijk, waar de meeste inbraken op dat moment waren gepleegd, uitgenodigd om hun woning te laten controleren op inbraakpreventie. In totaal hebben er 12 van de 50 huiseigenaren gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Er heeft een bewustwordingscampagne plaatsgevonden in Purmerland, Den Ilp en de wijk 'oude dorp' in Landsmeer om het belang van een inbraak veilige woning te vergroten door kartonnen voetafdrukken neer te leggen op plekken waar een inwoner naar binnen had kunnen gaan (bijv. openstaande raam/deur of in een schuur). Senioren zijn tijdens een bijeenkomst voorgelicht over het fenomeen 'babbeltrucs', hoe zij deze vorm van criminaliteit kunnen herkennen en voorkomen. Tevens zijn gedurende het hele jaar op verschillende momenten preventietips aangereikt via Facebook, Kompas, website en tekstkarren.
- Naar aanleiding van de ondermijningsbeelden zijn er zes integrale controles op meerdere locaties uitgevoerd in samenwerking met politie, omgevingsdienst IJmond, arbeidsinspectie Sociale Zaken & Werkgelegenheid. Vier van deze controles waren op twee locaties in het buitengebied. Tijdens deze controles zijn er arbo- en milieuovertredingen geconstateerd. Hierbij moet gedacht worden aan gevaarlijke stroompunten en gebruik van ongekeurde kranen en heftrucks. De milieuovertredingen betroffen het illegaal uitgraven en afvoeren van vervuilde grond en het werken met olie zonder opvangbakken. In oktober is er een grootschalige controle geweest op het bedrijvenpark Noordeinde. Tot ieders tevredenheid zijn er geen overtredingen geconstateerd. Er is één casus opgeschaald naar het RIEC (het samenwerkingsverband tussen veiligheidspartners op het gebied van ondermijning), omdat er mogelijk sprake is van arbeidsuitbuiting van Oost-Europeanen. Het aangescherpte BIBOB-beleid is vastgesteld door het college.
- In aanloop naar de feestdagen in december is er intensief gecommuniceerd over brandveilige kerstversiering. Er zijn 75 brandveiligheidschecks uitgevoerd en waar nodig in woningen rookmelders geplaatst. In april is er een bewustwordingsactie over de bereikbaarheid van de hulpdiensten uitgevoerd in verschillende wijken in Landsmeer. De lokale brandweerpost reed met de brandweerwagen door de wijken die door voornamelijk het fout parkeren van voertuigen moeilijk(er) bereikbaar zijn.
- Het project 'Allen voor één', wat op regionaal niveau de zorg- en veiligheidsketen dichter bij elkaar moet brengen, is van start gegaan.