Wat wilden we bereiken?
- Aantal uitkeringsgerechtigden omlaag brengen door instroom te verlagen en uitstroom te verhogen
- Het bestrijden van armoede door het bieden van inkomensondersteuning aan minima
- Activeren van uitkeringsgerechtigden, met als doel om betaald dan wel onbetaald arbeid/activiteiten te verrichten
- Ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen in de maatschappij. Ook degene met een beperking waarbij ondersteuning in de vorm van o.a. Wmo-begeleiding of -dagbesteding vanuit een zorgperspectief plaatsvindt
- De uitbreiding van het vrijwilligersbestand met mensen uit de Participatiewet
Wat hebben we bereikt?
- Het aantal mensen met een uitkering is in 2019 is stabiel gebleven op 123 uitkeringsgerechtigden. Evenveel mensen zijn uit de bijstand gekomen als er zijn ingestroomd. Op regionaal niveau, regio Zaanstreek-Waterland, zien we dat het uitkeringsbestand in de grote gemeenten afnemen en in de kleine gemeenten stabiel blijven of toenemen.
- Diverse maatregelen zijn genomen om de maatschappelijke participatie van mensen met een laag besteedbaar inkomen en/of schulden te vergroten.
- Zie punt 1.
- De re-integratieconsulent en de Wmo-consulent werken intensief samen op klantniveau. Samen onderzoeken zij of Landsmeerders met een afstand tot de arbeidsmarkt via lichte ondersteuning of vormen van dagbesteding geactiveerd kunnen worden.
- Er is verbinding gelegd tussen vrijwilligersorganisaties en de doelgroep binnen de Participatiewet als opstap richting werk.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- De re-integratieconsulenten hebben geïnvesteerd in individuele maatwerktrajecten voor cliënten uit de Participatiewet. De maatwerktrajecten zijn gericht op uitstroom naar werk, sociale activering en opleiding.
De re-integratieconsulent statushouders is gestart met het ontwikkelen van een groepsgewijze aanpak om statushouders te begeleiden naar werk middel het trainen van werknemersvaardigheden, aanbieden van extra taalondersteuning, faciliteren van opleidingen en werkervaringsplekken.
Er is een netwerk opgebouwd met bedrijven en ondernemers in Landsmeer en de regio. Binnen en buiten Landsmeer zijn er bezoeken afgelegd om aanbod en vraag bij elkaar te laten komen en om het bestaande netwerk te onderhouden. Daarnaast nemen de re-integratieconsulenten deel aan het regionaal werkgeversservicepunt.
Er is geïnvesteerd in het stimuleren van parttime werk voor bijstandsgerechtigden. Cliënten worden geactiveerd met als doel een trede te stijgen op de participatieladder en de zelfredzaamheid te bevorderen. - Er is uitvoering gegeven aan diverse voorzieningen voor mensen met een laag inkomen, zoals een toegankelijkheidsbijdrage voor maatschappelijke participatie, collectieve zorgverzekeringen, vangnetten op maat en een computerregeling voor kinderen. In 2019 zijn er 50 aanvragen goedgekeurd voor maatschappelijke participatie voor volwassenen. 74 inwoners hebben een collectieve zorgverzekering afgesloten. In totaal zijn 51 aanvragen goedgekeurd voor het Jeugdfonds Sport en Cultuur en de computerregeling voor kinderen. Via het Jeugdfonds Sport en Cultuur wordt sinds 2019 een volledig zwempakket voor het diploma A en/of B met diplomagarantie worden aangeboden, in plaats van enkele zwemlessen.
Er is een contract afgesloten met Berekenuwrecht.nl. Dit is een website waarop inwoners kunnen nagaan op welke landelijke regelingen zij recht hebben. Dit wordt uitgebreid met gemeentelijke minima-regelingen. Eveneens kunnen inwoners digitaal een aanvraag doen.
Het pakket aan schuldhulpverlening is met preventieve inzet uitgebreid, waaronder budgetcoaching en urenuitbreiding voor de Sociaal Raadsvrouw. De Kredietbank heeft 14 aanmeldingen ontvangen en de Sociaal Raadsvrouw had in 2019 69 cliënten. - We hebben diverse instrumenten en voorzieningen (sollicitatietraining) op maat ontwikkeld voor deze brede doelgroep. Er is ingezet op re-integratie, werkgeversbenadering, een ketenaanpak statushouders, jobcoaching, dossieropbouw en verwerken instrumenten werkgevers (loonkostensubsidies e.d.).
- Er is een samenwerking tussen de re-integratieconsulenten en Wmo-consulenten, waarbij breed wordt gekeken hoe zorg kan bijdragen aan de zelfredzaamheid van uitkeringsgerechtigden. Er is actief ingezet op het herkennen van laaggeletterdheid bij cliënten uit de Participatiewet en het doorverwijzen naar het formele (IVIO-opleidingen) en non-formele taalaanbod (NL-Plein in de bibliotheek).
- De re-integratieconsulenten werken samen met de Vrijwilligerscentrale Amsterdam om bijstandsgerechtigden te activeren via vrijwilligerswerk.
Vrijwilligerscentrale Amsterdam (VCA) is actief bij vrijwilligersorganisaties in Landsmeer om vacatures en vrijwilligers bij elkaar te brengen. Er zijn 19 mensen bemiddeld door VCA naar vrijwilligerswerk.